پایان کار ششمین کارسوق ملی مهندسی ژنتیک کشور و معرفی هفتمین کارسوق ملی مهدسی ژنتیک

باشگاه دانش آموزی ستاد توسعه زیست فناوری با همکاری سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان به برگزاری ششمین کارسوق ملی مهندسی ژنتیک کشور پرداخت.

باشگاه دانش آموزی ستاد توسعه زیست فناوری با همکاری سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان به برگزاری ششمین کارسوق ملی مهندسی ژنتیک کشور پرداخت.
 
آیین اختتامیه کارسوق ملی مهندسی ژنتیک در 15 آبان ماه ۱۴۰۲ به میزبانی استان زنجان، با حضور جناب آقای دکتر مرادی رئیس گروه پژوهش، زیرساخت و توسعه فناوری ستاد توسعه زیست فناوری، خانم دکتر یاوری رئیس سازمان ملی پرورش استعداد‌های درخشان و جناب آقای دکتر فتحی نژاد معاون برنامه‌ریزی و مدیریت مدارس سازمان ملی پرورش استعداد‌های درخشان برگزار گردید.
 
معرفی هفتمین کارسوق مهندسی ژنتیک:
زیست فناوری به عنوان یکی از علوم و فناوری های کلیدی در فرایند توسعه بسیاری از کشورهای جهان از اهمیت فراوانی برخوردار است به نحوی که این کشورها بخش قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی خود را به رشد این شاخه اختصاص داده اند.
یکی از عوامل موثر، جهت توسعه پایدار و عبور از اقتصاد ناکارآمد و سنتی، آموزش نیروی انسانی ماهر و متخصص می باشد. به همین منظور و در راستای تقویت "رویکرد پژوهش محور " در آموزش و پرورش و به ویژه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و به استناد اسناد بالادستی و تحولی از جمله بند3 از فصل 1-2 اول ارزش های بنیادین و الگوی نقشه جامع علمی کشور مبنی بر" تلفیق آموزش با تربیت، پژوهش و مهارت برنامه ریزی " و تلاش برای اجرایی سازی راهکارهای 5-7 و 6-6 سند تحول بنیادین آموزش و پرورش جهت آموزش عملی مفاهیم اصلی مهندسی ژنتیک و آشنا سازی دانش آموزان با کارکردهای این شاخه از فناوری در حوزه تخصصی مهندسی ژنتیک، کارسوق ملی مهندسی ژنتیک از سال 1396 درقالب تفاهم نامه همکاری ستاد توسعه زیست فناوری (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری) و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، طراحی و هر ساله درمدارس استعدادهای درخشان اجرا گردیده است. گزارش حاضر نیز مربوط به هفتمین رویداد از سری کارسوق های مهندسی ژنتیک است که برای جامعه دانش آموزان دوره اول متوسطه مدارس استعدادهای درخشان به منظور اجرا در سال تحصیلی 1403-1402 طراحی و برنامه ریزی شده است.
 
 
 اهداف این رویداد شامل وارد زیر می باشد:
● زمینه‌سازی تحقق اهداف سند توسعه زیست فناوری کشور؛
● آشنا نمودن دانش آموزان برگزیده با علوم زیست فناوری و کابردهای آن؛
● ترغیب دانش آموزان به انتخاب رشته های دانشگاهی در حوزه زیست فناوری؛
● پرورش خلاقیت و افزایش روحیه پرسشگری و پژوهش و توانایی کار گروهی دانش آموزان؛
● ارتقای سطح دانش های مرتبط با علوم زیست فناوری در مدارس استعدادهای درخشان؛
● تعریف و اجرای پروژه های علوم زیست فناوری متناسب با ظرفیت ها، برنامه ها و اولویت های سازمان ها و ارگان های ذیربط
 
 
 مراحل آموزش کارسوق به شرح زیر می باشد:
● آموزش مقدماتی:
از آنجا که اولین قدم برای ایده پردازی در هر حوزهای، کسب دانش و اطلاعات کافی در آن حوزه است، بدین منظوردر مرحله اول کارسوق، دانش آموزان با مطالعه منابع مطالعاتی مکتوب و تصویری بارگذاری شده روی سایت کارسوق با بنیان‌های دانش زیست‌شناسی و کارکردهای فناوری های زیستی و مهندسی ژنتیک آشنا می شوند تا آمادگی لازم برای مشارکت در آزمون تستی مجازی را کسب کنند. دانش‌آموزان از طریق وبسایت کارسوق در آزمون مجازی شرکت می کنند، شرکت در آزمون به صورت انفرادی بوده ولی نمره گروه  که از میانگین نمرات اعضای گروه به دست می آید، ملاک پذیرش و ورود به مرحله پیشرفته است.
در این مرحله بیش از 17600 نفر پس از مطالعه درسنامه های 1 تا 4 و دیدن فیلم های مرتبط با حوزه زیست فناوری به صورت آفلاین و آنلاین در آزمون شرکت کرده و بیش از 2700 نفر در قالب 820 گروه دانش آموزی موفق به ورود به مرحله آموزش پیشرفته مجازی شده اند. این آزمون استان به صورت مجازی و از طریق سایت کارسوق برگزار گردید.
● آموزش پیشرفته (تخصصی) مجازی:
گروه های برگزیده مرحله اول، با توجه به محتوای آموزشی دوره مقدماتی و همچنین با مشارکت در کارگاه های آموزشی مجازی که در طول دوره آموزش پیشرفته در اختیار آن ها قرار خواهد گرفت، می توانند در قالب گروه های 2 تا 4 نفره خود، با تمرکز بر یک ایده زیست فناورانه، به مطالعه کاربردهای آن، امکان سنجی و ابعاد اقتصادی پیاده سازی ایده خود بپردازند. در طول این مرحله، وبینارهایی به صورت مجازی برای دانش‌آموزان برگزار خواهد شد، تا بتوانند سطح دانش و معلومات خود را از کاربردهای متنوع مهندسی ژنتیک افزایش دهند. در پایان این مرحله گروه های شرکت کننده، نتیجه مطالعات و ایده خود را در قالب تعریف شده در سایت، تدوین و ارسال می نمایند. این آثار بر مبنای منافع ایده مطرح‌شده، خلاقیت در به کارگیری دانش، قابلیت اجرا در سطح دانش آموزی و قابلیت تجاری‌سازی آن، به صورت غیرحضوری داوری خواهند شد و طرح های برتر برای ورود به مرحله آموزش پیشرفته حضوری انتخاب می گردند. 
در این مرحله دانش آموزان در قالب ۸ گروه در ۷ عنوان کارگاه کوتاه مدت شرکت نموده اند. این کارگاه ها شامل: 
● بیان ژن
● کلونینگ
● کار با باکتری
● بیوانفورماتیک
●، کارگاه عمومی
● عصاره گیری
●ایده پردازی
می باشد که در  دو هفته از تاریخ ۱۴۰۲/۸/۲۴ لغایت ۱۴۰۲/۹/۴ برگزار می شود. برنامه ریزی کارگاه ها به نحوی انجام گردیده است که دانش آموزان توانایی شرکت در همه کارگاه ها را داشته باشند علاوه بر آن کارگاه ها ضبط و در پروفایل دانش آموزان بارگزاری می گردد.
 
 
 
 
 
 
کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان  ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان  ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان  ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/Zdpx