قطع‌نامه پاياني نشست تخصصي

مهندسي ژنتيك و محصولات تراريخته در خدمت محيط زيست، امنيت غذايي و سلامت انسان

فناوري زيستي به عنوان يكي از فناوري‌هاي كليدي قرن بيست و يكم در حل مشكلات كشور به ويژه تأمين امنيت غذايي، تأمين سلامت و رفاه براي مردم و به ويژه، افزايش درآمد و رفاه كشاورزان به عنوان يكي از محروم‌ترين اقشار كشور، همواره مورد تأكيد مسئولان ارشد نظام بوده است.

فناوري زيستي به عنوان يكي از فناوري‌هاي كليدي قرن بيست و يكم در حل مشكلات كشور به ويژه تأمين امنيت غذايي، تأمين سلامت و رفاه براي مردم و به ويژه، افزايش درآمد و رفاه كشاورزان به عنوان يكي از محروم‌ترين اقشار كشور، همواره مورد تأكيد مسئولان ارشد نظام بوده است. اسناد بالادستي نظام از جمله سياست‌هاي كلان علم و فناوري ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري، نقشه جامع علمي كشور، سند ملي زيست‌فناوري و قوانين مترقي كشور در زمينه ايمني زيستي و از جمله، قانون ملي ايمني زيستي، مصوب سال 1388 بر پيشرفت كشور در اين زمينه تأكيد داشته و دستيابي به سهم سه درصدي از بازار محصولات فناوري‌زيستي در افق 1404 را هدف‌گيري و برنامه‌ريزي كرده‌اند. اجرايي شدن اين اهداف مترقي و دستيابي به جايگاه اول منطقه از نظر علم و فناوري نيازمند عزم ملي و برداشتن گام‌هايي استوار براي حل مشكلات فراروي كشور در اين زمينه است. از اين رو، شركت‌كنندگان در نشست تخصصي «مهندسي ژنتيك و محصولات تراريخته در خدمت محيط زيست، امنيت غذايي و سلامت انسان» پس از استماع سخنراني‌هاي متخصصين و مسئولان كشوري، ضمن اعلام پايبندي به اين اهداف، سياست‌هاي مترقي و برنامه‌هاي ترسيم‌شده موارد ذيل را به عرض مسئولان ارشد نظام مي‌رسانند:

 

الف: فناوري زيستي و مهندسي ژنتيك در كشور جمهوري اسلامي ايران عليرغم وجود تحريم‌هاي ظالمانه دنياي سطله به بلوغ علمي كافي براي تحقق اهداف تعيين‌شده در اسناد بالادستي نظام دست يافته است. متخصصين كشور آماده برداشتن گام‌هايي بلند براي تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي و نيل به ايراني قدرتمند، سرفراز و داراي رفاه اجتماعي هستند. وجود قوانين حمايت‌كننده و ديدگاه مساعد مسئولين ارشد نظام سرمايه‌اي ارزشمند براي متخصصين است. با اين وجود تبديل اين نيروي بالقوه به توليدي بالفعل نيازمند حمايت‌هاي جدي مادي و معنوي است. لذا شركت‌كنندگان در اين نشست تخصصي ابتدا خواستار تداوم حمايت‌هاي دولت محترم و دستگاه‌هاي اجرايي مرتبط با اين فناوري پيشرفته بوده و سرمايه‌گذاري متناسب با آن اهداف كلان را خواستار و خواهانند.

ب- اجراي درست و دقيق سياست‌هاي كلان ابلاغي و قوانين مصوب كشور در زمينه فناوري زيستي و به ويژه مهندسي ژنتيك و توليد محصولات تراريخته با فناوري بومي كه همواره از چالش‌هاي فراروي متخصصين كشور بوده است، از زمان شروع به كار دولت تدبير و اميد جان تازه‌اي گرفته است و اميد آن مي‌رود كه در سايه تداوم اجراي درست و كامل قانون، به زودي شاهد تجاري‌سازي محصولات تراريخته در كشور باشيم. شركت‌كنندگان در اين نشست تخصصي ضمن حمايت از تداوم روند اجراي قوانين، طرح هرگونه موضوع خارج از چارچوب قانون مغاير با سياست‌هاي كلان نظام  می داند و به مخالفین موضوع گیاهان تراریخته احترام به قانون و مستندات علمی را توصیه می نماید.

 

ج- بهره گیری از ظرفیت فناوري پيشرفته مهندسي ژنتيك در حوزه كشاورزي  نیازمند التزام به قانون و پرهیز از فناوری هراسی است و این امر باید در مراکز تصمیم گیر متوسط باشد از اين رو، دستيابي به اين قله علم و فناوري نيازمند توجهي ويژه، چه از حيث پژوهش‌هاي بنيادي در اين حوزه، چه از نظر جنبه‌هاي توليدي و چه در حيطه آينده‌پژوهشي است. لذا شركت‌كنندگان در اين نشست تخصصي، خواستار اعمال حمايت‌هاي ويژه از اين حوزه، متخصصين، بنگاه‌هاي پژوهشي كشور و به ويژه حمايت از ايجاد و ورود بخش خصوصي به اين حوزه از فناوري تا زمان ورود محصولات به بازار كشور و تبديل كشور به قدرتي برتر و بلامنازع در منطقه هستند.

 

 

د- يكي از چالش‌هاي بزرگ پيشرفت فناوري در همه‌ي كشورها، ايجاد فاصله اطلاعاتي بين متخصصين و بهره‌برداران آن فناوري و مردم عادي است. وجود اين فاصله‌هاست كه زمينه را براي انجام تبليغات سوء بر ضد آن فناوري ايجاد كرده و فرصتي مناسب براي  هراسیبه وجود مي‌آورد. متأسفانه در ضمن این احتمال وجود دارد که دشمنان پيشرفت كشور با نفوذ ، ضمن جهت‌دهي و هدايت فكري، برخي از هزينه‌هاي تبليغات سوء آنها تحت عناوين زيبا و عوام‌فريبانه‌اي چون «آگاهي‌بخشي عمومي» و «دانستن حق مردم است» را نيز تأمين مي‌كنند و با اشاعه ،  اطلاعات نادرست، ناقص و گزينش‌شده به مسموم‌سازي فضاي عمومي كشور  بپردازند و لذا شركت‌كنندگان در اين نشست تخصصي ضمن تأكيد بر «حق دانستن مردم»، خواستار سرمايه‌گذاري و حمايت از آگاهي بخشي درست به عموم مردم، تهيه برنامه‌هاي مناسب و استفاده از ظرفيت‌هاي رسانه ملي در جهت اطلاع‌رساني به مردم هستند.

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/ZqH9