شبیه‌سازی و کمک گرفتن از گیاهان برای پاکسازی لکه های نفتی از آب

سالیان درازی است که پژوهشگران و دانشمندان با الهام گرفتن از طبیعت برای بسیاری از مشکلات راه‌حل‌های نوین ابداع می‌کنند، حتی برای فاجعه‌ای انسان‌ساز، همچون لکه‌های نفتی که ابعاد و پیامد‌های محیط‌زیستی و اقتصادی زیادی دارد، نیز راه‌حل‌هایی مدنظر است

 

سالیان درازی است که پژوهشگران و دانشمندان با الهام گرفتن از طبیعت برای بسیاری از مشکلات راه‌حل‌های نوین ابداع می‌کنند، حتی برای فاجعه‌ای انسان‌ساز، همچون لکه‌های نفتی که ابعاد و پیامد‌های محیط‌زیستی و اقتصادی زیادی دارد، نیز راه‌حل‌هایی مدنظر است. طی مطالعاتی جدید که در دانشگاه ایالتی کالیفرنیای جنوبی صورت گرفته است، محققان در پی تولید و سنتز موادی جهت جداسازی لکه‌های نفتی از آب هستند. در ساخت این مواد ویژه از ساختار برگ یک گیاه الگوبرداری شده است و امید است تا ما را به راهی امن‌تر و کارآمدتر برای جداسازی لکه‌های نفتی رهنمون کند.

دراین آزمایشات محققان موفق به شبیه‌سازییک پدیده زیستی در برگ گیاهان شده‌اند که «اثر سالوینیا» نامیده می‌شود. مطالعات این محققان با تمرکز بر روییکی از گیاهان بومی آمریکای جنوبی به اسم سالوینیا مولستا شروع شده است که از گیاهان شناور روی آب است. برگ‌های این گیاه به‌شکل ویژه‌ای بسیار آب‌گریز هستند؛ در نتیجه هنگامی که به داخل آب فرو می‌روند،هاله‌ای از هوا اطراف برگ‌ها را در بر می‌گیرند که به‌ دلیل وجود پرزهای آب‌گریز در سطح برگ این گیاه است. یکی از محققان تیم تحقیقاتی اذعان داشت : «به نظر من دلیل آب‌گریزی بیش از حد این گیاه این است که این گیاه روی سطح آب زندگی می‌کند و برای حیات خود نیاز به هوا دارد و اگر به دلیل تکامل بلندمدت این گیاه نبود، گیاه در آب غوطه ور شده و می‌مرد.»

بااستفادهازروشچاپسه‌بعدی سطوح تجمعی، تیم تحقیقاتی موفق به ساخت و شبیه‌سازی میکروساختار این برگ، با استفاده از پلاستیک و نانولوله‌های کربنی شدند. بنا بر گفته‌ی پروفسور چن، سرپرست تیم، استفاده از این روش به تیم تحقیقاتی این امکان را داد که ماده‌ای تولید کنند که ویژگی آب‌گریزی زیاد و نفت‌دوستی را همزمان با هم نشان دهد. هنگام ترکیب این دو ویژگی با هم، نیروهای موئینه به‌وجود می‌آیند که برای جداسازی آب و نفت بسیار مناسب و کارآمد هستند. در انتها، امید است تا با فناوری‌های روز قادر به تولید انبوه و کم‌هزینه‌ی مواد این‌چنینی باشیم تا بتوانیم لکه‌های نفتی عظیم در سطح اقیانوس‌ها را جمع آوری‌کنیم. این خبر در تاریخ 20 مارس 2018 در وبسایت nanowerk  منتشر شده است.

منبع: مجله الکترونیکی زیست فن

 

 

 

 

 

 

 

 

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/ZWRg