استخراج ژلاتین خوراکی از پسماند آبزیان با رویکرد مصارف غذایی

شتاب دهنده تحفه با همکاری ستاد زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری موفق به تولید ژلاتین از پسماند آبزیان گردید

شتاب دهنده تحفه با همکاری ستاد زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری موفق به تولید ژلاتین از پسماند آبزیان گردید. ژلاتین تولید شده می­تواند جایگزین بسیار مناسبی برای ژلاتین­های موجود در بازار که عمدتا از منابع حیوانی (گاو و خوک) است باشد. تولید ژلاتین از ضایعات کم ارزش آبزیان علاوه بر کاهش میزان بار آلودگی های زیست محیطی موجب افزایش بهره وری و کمک به زیر بخش شیلات و آبزیان گردد.

ژلاتين ماده اي است بسيار پر مصرف در صنايع غذايي و دارويي با مزایای سلامتی بخش برای مصرف کننده  است. ژلاتین همچنین در داروسازی برای تولید انواع کپسول و همچنین رهایش متابولیت ها به داخل ماتریکس غذایی و مکمل های پروتئینی برای ورزشکاران، صنایع غذایی و بعنوان پوشش سطحی در مواد خشک مثل آجیل، خشکبار، تخم مرغ و مواد غذایی ارزشمند و ..... کاربرد دارد..  

ضایعات ناشی از فرآوری و تولید فیله از ماهی می تواند به میزان 75 درصد از وزن کل برسد .این ضایعات شامل سر، پوست و فلس ها، امعا و احشا، اسکلت (ستون مهره با گوشت های چسبیده به آن) و قطعات کوچک بریده شده از فیله می باشد. حدود 30 درصد از این ضایعات شامل پوست، استخوان و فلس ها حاوی مقادیر بالای کلاژن هستند که می تواند برای تولید تجاری کلاژن و ژلاتین استفاده شوند. بنابراین تهیه کلاژن و ژلاتین از محصولات جنبی ناشی از فرآوری آبزیان نه تنها نیاز مصرف کنندگان به حلال و پاک بودن و عاری بودن از خطر جنون گاوی را مرتفع می سازد بلکه می تواند بازده اقتصادی صنعت شیلات را افزایش دهد.

این طرح پس از دریافت ثبت اختراع داخلی و تائیدیه از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران در قالب تفاهم نامه ای بین شتاب دهنده تحفه به نمایندگی از شرکت پروتئین آرمان جنوب و ستاد زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری، توسط آقای میلاد زعفرانی (شرکت ایده پردازان افق جاوید) بعنوان استارت آپ ارائه  و در آزمایشگاه زیست فراسنجی دانشگاه کشاورزی دانشگاه تهران اجرا گردید.

طبق مفاد طرح پایلوت پیشنهادی مقرر گردید استخراج 7 نمونه ژلاتین از پسماند های موجود در شرکت پروتئین آرمان جنوب که برای تولید پودر ماهی مورد استفاده قرار می گرفت انجام پذیرد.آنالیز های مربوط به تعیین بلوم(TPA) و کیفیت ژلاتین بدست آمد. و نمونه های استخراج شده در بسته بندی های بهداشتی به آزمایشگاه تخصصی سازمان ملی استاندارد و غذا و دارو برای انجام آنالیز استاندارد ژلاتین با کد استاندارد 3474 و آنالیز پودر ماهی با کد استاندارد 722 ارسال شد.

با توجه به موفقیت تولید محصول ژلاتین در سطح پایلوت، در نظر است  پس از رونمایی در سال جاری با مشارکت بخش خصوصی وحمایت معاونت علمی ریاست جمهوری ، تولید تجاری ژلاتین با ظرفیت  200 تن در سال  اجرایی گردد.

 بدون شک با اجرای این طرح علاوه بر افزایش بهره وری، اشتغال در مناطق محروم کشور و  کسب درآمد تا حدی میتواند جلوی واردات ژلاتین به کشور را بکاهد . بعلاوه با عنایت به اینکه منبع اولیه تولید این نوع  ژلاتین از آبزیان است میتواند برای کسب درآمد ارزی  بعنوان تولید محصول "حلال" به خارج از کشور صادر گردد.

روابط عمومی شتاب دهنده تحفه

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZMdp