تغییر نظام آموزشی بر اساس دانش روز دنیا

آغاز به کار رسمی شورای راهبری زیست فناوری پژوهش­ سراهای دانش آموزی شهر تهران

توجه به توسعه زیست فناوری در چشم انداز ترسیم شده برای جایگاه علمی ایران در افق 1404 و در نتیجه لزوم تامین نیروی انسانی متخصص در این حوزه، ستاد توسعه زیست فناوری را بر آن داشته است تا با اجرای طرحی جامع، زمینه ساز آموزش هدفمند زیست فناوری در سنین دانش آموزی گردد.

توجه به توسعه زیست فناوری در چشم انداز ترسیم شده برای جایگاه علمی ایران در افق 1404 و در نتیجه لزوم تامین نیروی انسانی متخصص در این حوزه، ستاد توسعه زیست فناوری را بر آن داشته است تا با اجرای طرحی جامع، زمینه ساز آموزش هدفمند زیست فناوری در سنین دانش آموزی گردد. بر این اساس، تعریف طرحی با عنوان "نظام ملی زیست فناوری دانش آموزی" انجام گردید که هدف آن افزایش آگاهی دانش آموزان نسبت به زیست­ فناوری و زمینه سازی جهت توسعه آموزش آکادمیک این حوزه از فناوری می­باشد.

در این طرح ارتقای کارایی فرآیندهای آموزشی و ترویجی در بسترهای مختلف آموزشی با موضوع زیست فناوری دانش آموزی دنبال می شود که با هماهنگی­ها و جهت دهی­ های ستاد توسعه زیست فناوری و همکاری و نقش آفرینی موثر نهادهای متولی بخصوص وزارت آموزش و پرورش، تحقق می یابد. یکی از مهمترین بسترهای آموزشی در این طرح پژوهش­ سراهای دانش آموزی هستند.

در همین راستا جلسه شورای راهبری زیست فناوری پژوهش ­سراهای دانش آموزی شهر تهران با حضور دکتر سید مهدی سیدی، رییس گروه سرمایه انسانی، آموزش و ترویج ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و  مهندس دشتی­پور مدیر پژوهش­ سراهای شهر تهران و سایر دست اندرکاران این طرح  با ابلاغ احکام اعضای این شورا برگزار شد.

در این جلسه ضمن گزارش عملکرد فعالیت­های شورا تا کنون، به معرفی رسالت شورا نیز پرداخته شد. همچنین نقاط ضعف و قوت طرح بررسی شد. در فاز اول طرح حدود 20 همایش جهت آشنایی دانش آموزان با زیست­ فناوری و تفکر خلاقانه در سطح شهر تهران برگزار گردید. در ادامه برنامه­ ریزی آموزش کارشناسان پژوهش­ سراها و آماده سازی محتوای آموزشی برای معلمین و دانش آموزان مورد بحث قرار گرفت.

در ادامه جلسه دکتر سیدی، مدیر گروه آموزش و ترویج ستاد توسعه زیست فناوری بر لزوم گسترش و تشریح و همگانی سازی این علم و همچنین از راه ساده سازی و تلفیق علم و هنر برای این موضع در بین دانش آموزان پرداخت.

سیدی در ابتدای سخنان خود گفت: مشکل ما در آموزش و ترویج فناوری­های نوین و بخصوص زیست فناوری ساده سازی مفاهیم پیچیده­ی علمی می­باشد. در بحث زیست فناوری به خصوص ترویج آن دچار مشکلات عدیده ای هستیم. ترویج نوعی تدریس است که با هنر آمیخته است، ما یا هنرمندیم که توان آموزش نداریم و یا آموزگاریم وهنرمند نیستیم. به هم آمیختگی این دو مساله با هم سبب ترویج هر مساله ای می شود. ترویج به صورت فیلم، انیمیشن و یا سخنرانی یا کتاب صورت می گیرد، که این ستاد سعی دارد تا از همگی امکانات موجود در جهت آموزش عموم مردم با کاربردها و اهمیت بسیار زیاد زیست­فناوری در کشور و جهان استفاده کند. سیدی در ادامه بیان کرد: ساده سازی به درجه علمی بالایی نیاز ندارد، بلکه باید به درجه ای از بلوغ رسید تا با ممزوج کردن علم و هنر بتوان مساله ای را ساده کرد، که این ساده سازی سبب ترویج می شود.

رییس گروه ترویج ستاد توسعه زیست فناوری تاکید کرد: آینده ما و کشور در دستان دانش آموزان است و این قشر در آینده پایه های علمی کشور را می سازند. از آنجا که علاقه­ ی بسیاری از دانش آموزان به سمت علوم زیستی متمایل است، اما در عمل مشاهده می­شود که انتخاب رشته­ی اکثریت آنها مربوط به علوم پزشکی می­باشد، ما امیدواریم با اجرای این طرح، بتوانیم زیست­ فناوری را با همه ی ابعاد آن به دانش آموزان بشناسانیم، تا دانش آموزان با آگاهی کامل رشته­ی تحصیلی خود را انتخاب کنند.

وی افزود: ما در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و به خصوص در ستاد توسعه زیست فناوری به صورت یک کاتالیزور و حامی در این خصوص فعالیت می کنیم. در مواردی، از برخی از منابع و تلاش های خودمان استفاده می کنیم اما چهارچوب اصلی آموزش و پرورش است. ما درصددیم که با کمک آموزش و پرورش تغییراتی در کتاب های درسی با استفاده از سیستم های درسی نوین و روز دنیا ایجاد کنیم. باید بتوانیم در تدریس زیست شناسی تغییراتی ایجاد کنیم تا در ترویج زیست فناوری نیز موفق ظاهر شویم، چرا که زیست شناسی پایه زیست فناوری ست، که با پرورش خلاقیت و روحیه­ ی پرسشگری در ذهن دانش آموزان میتوانیم استعداد آنها را به سمت علوم نوین از جمله زیست­ فناوری سوق دهیم.

 

 

 

 

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/ZoV9