دکتر قانعی در سمپوزیوم ملی کشت بافت گیاهی تاکید کرد

استفاده از نهال سالم باعث افزایش 35 تا 65 درصدی درآمد تولیدکنندگان می گردد.

سمپوزیوم ملی کشت بافت گیاهی به همت کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری برگزار گردید.

 

 

 

 

 

سمپوزیوم ملی کشت بافت گیاهی به همت کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری برگزار گردید.

دکتر مصطفی قانعی با اشاره بر لزوم توجه به کشاورزی مدرن تاکید کرد: ایران در حالی با وجود تحریم ها از نظر پیشرفت فناوری های زیستی و ارزش اقتصادی ناشی از آن رشد مناسبی داشته که بسیاری از کشورها با وجود برخورداری از همه امکانات و حتی نزدیکی با آمریکا هنوز نتوانسته اند پیشرفت کنند.


دبیر ستاد توسعه زیست فناوری افزود: اگر دولتی بخواهد جلوی یک میلیارد دلار واردات را بگیرد حداقل باید یک میلیارد دلار هزینه کند؛ در صورتی که در هیچکدام از بودجه های سالیانه کشور و برنامه ها چنین حمایتی از دولت ها را از علوم زیستی در چنین سطحی نمی بینیم و می توان گفت که پیشرفت کشورمان در عین عرصه ها بیش از هر چیز به همت دانشمندان ایرانی و تلاش شرکت ها که خصوصی هستند، بستگی داشته است.
قانعی با تاکید بر اینکه  اکنون 500 شرکت دانش بنیان در حوزه زیستی در کشور فعال است گفت: قرن حاضر قرن زیست فناوری است و کشورهایی می توانند در آینده سربلند باشند که در این تکنولوژی حرفی برای گفتن داشته باشند.

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری ادامه داد: در حوزه کشاورزی زیستی نیز اکنون کودزیستی در کشور تولید و حتی صادر می شود و با تحقیقاتی که در 40 نقطه کشور انجام داده ایم استفاده از کود زیستی بهره وری و سلامت محصول را در بخش کشاورزی افزایش داده و در مقابل هزینه های کشاورزی را کاهش می دهد.

قانعی با تاکید بر لزوم استفاده از نهال سالم افزود:زمانی که تولیدکنندگان از نهال سالم استفاده می‌کنند درآمد آنان ۳۵ تا ۶۵ درصد افزایش می یابد و باعث پیشرفت کشاورزی در کشور می شوند.

 

محمدعلی طهماسبی معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی نیز در سمپوزیوم ملی کشت بافت گیاهی گفت: در حال حاضر 160رقم کشت بافت در کشور آزاد شده و نباید به تولید یک نوع محصول اکتفا شود

او با تاکید به اینکه باید در ابتدا نیاز بازار داخلی و بازارهای صادراتی کشورهای اطراف برای کاشت بافت بررسی و سپس اقدام به تولید صورت گیرد، افزود: تولید این محصول باید به گونه ای باشد  که از نظر کیفیت و قیمت عرضه شده صرفه اقتصادی داشته باشد.

طهماسبی با اشاره به اینکه کشت بافت در حال افزایش است، ادامه داد: خوشبختانه در این زمینه برخی از مراکز جزو انگشت شمار ها در سطح جهانی هستند.

او با بیان اینکه بخش کشاورزی بخشی چند وجهی است و با صنعت خدمات بازرگانی تولیدی ارتباط دارد، گفت:  در همه حوزه‌ها ردپای کشاورزی وجود دارد .

 معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: فعالیت بخش خصوصی در تولید نهال و ورود به حوزه کسب و کارهای جدید فراهم شده و کشاورزی نوین با زنجیره های مختلف صنعت ، بازرگانی، تجارت  و تولید همراه است.

او با اشاره به عرصه‌های موجود در بخش کشاورزی گفت: در سال‌های اخیر شرکتهای دانش بنیان، کشت بافت، نهال، آفت‌کش ها  آغاز به کار کرده‌اند و گام به گام پیش می روند.

طهماسبی با بیان اینکه از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات باغی در ایران در حدود 900هزار هکتار نیاز به بازسازی دارند ، گفت: علاوه بر آن باغات موجود در کشور نیز باید هر 30سال بازسازی شوند.

او در این خصوص ادامه داد: تامین نهال مورد نیاز در این بخش اساسی است و تولیدکنندگان می‌توانند از این ظرفیت استفاده کنند.

معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه تنها در فضای هیبرید برای کشت گوجه ، فلفل، خیار و بادمجان به بیش از 6میلیارد بذر نیاز است ، افزود: در این بخش ظرفیت خوبی وجود دارند و همچنین دولت برای ایجاد و توسعه گلخانه ها تسهیلات مناسبی را پرداخت می کند.

معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی افزود: برای توسعه گلخانه‌ای کشور از بند الف تبصره ۱۸ با نرخ سود بانکی 7 درصد برای مناطق غیر برخوردار و با نرخ سود بانکی 9 درصد برای مناطق برخوردار به متقاضیان پرداخت می‌شود.

معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به این که برای این تسهیلات یک سال سازندگی در نظر گرفته‌شده است ، افزود: مدت‌زمان بازپرداخت این تسهیلات 5 ساله خواهد بود.

 

 

 دکتر کاظم خاوازی رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی نیز در این مراسم با بیان اینکه در بخش باغی ۲۰ درصد وزنی تولیدات، ۴۰ درصد ارزآوری و ۳۷ درصد اشتغال‌زایی کشاورزی مربوط به این حوزه باغبانی است، گفت :وضعیت باغبانی جایگاه خوبی در کشور دارد.

او یکی از مهمترین بخش های کشاورزی را باغبانی عنوان کرد و افزود: متوسط عملکرد محصولات باغی ما در مقایسه با سایر کشورها و متوسط جهانی پایین است.

خاوازی ادامه داد: در داخل کشور نیز عملکرد تولیدکنندگان پیشرو به طور متوسط ۸ برابر تولید کنندگان عادی است .

خاوازی با تاکید به تولید نهال سالم گفت: در واقع زمانی که تولیدکنندگان از نهال سالم استفاده می‌کنند درآمد آنان ۳۵ تا ۶۵ درصد افزایش یافته است.

 
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به استفاده از نهال استاندارد گواهی شده، گفت: در صورت استفاده کشاورزان از  این نهال‌ها  میزان تولید و کیفیت این محصولات افزایش می یابد؛ خوشبختانه روند تولید نهال  رونق گرفته و می‌توانیم از ظرفیت های صادراتی آن نیز استفاده کنید.

او با تاکید به اینکه تاکنون بیش از ۳۰۰ هزار اصله نهال گواهی شده در موسسه تحقیقات بذر  تایید شده است، افزود :در زنجیره تولید، اصله نهال گواهی شده بسیار اهمیت دارد.

خاوازی ادامه داد: باید زنجیره تولید تا بازار کامل شود و برای این منظور  و ایجاد چرخه نیاز به برنامه‌ریزی دقیق است.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی و بخش خصوصی باید تمامی دستورالعمل‌های گواهی ملی را همسو کنند، گفت: تسهیل دریافت نهال گواهی شده و اعلام مزایای آن به کشاورزان می تواندآنها را ترغیب به استفاده کند.

او در پایان با اشاره به اینکه ایران هنوز عضو یوپوف (اتحادیه بین المللی حفاظت از ارقام جدید گیاه) نشده است، گفت: امید می رود به زودی ایران عضو این اتحادیه بین المللی شود.


 




 

 

 

 

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/Zrf1