دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری:
تولید ۳۶ ماده اولیه دارویی در دستورکار دانشبنیانها
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، از در دستورکار قرار گرفتن تولید ۳۶ ماده اولیه دارویی در شرکتهای دانشبنیان خبر داد و گفت: تولید چهار ماده از ۳۶ ماده اولیه دارویی توسط یک شتابدهنده دانش بنیان تایید نهایی شده است.
دکتر مصطفی قانعی در مراسم رونمایی از فرآوردهها و دانش فنی محصولات زیست فناوری دو شتابدهنده دانش بنیان گفت: برنامه استراتژیک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص شتابدهنده ها که چند سال پیش طراحی شده بود، امروز به ثمر رسیده است. وی بیان کرد: به عنوان نمونه شتابدهندهای که در دی ماه سال ۱۳۹۷ تاسیس شد و در دی ماه سال ۹۸ فعالیت آن توسعه یافت، پس از گذشت یک سال شاهد هستیم که چهار محصول خود را به بازار عرضه کرده که چهار میلیون دلار صرفه جویی ارزی داشته است.
قانعی ادامه داد: این در حالی است که زیرساختی که تهیه شده یک زیرساخت کارخانه ای نبوده بلکه فعالیت تعدادی از دانشجویان و فارغ التحصیلانی بوده است که این شتابدهندهها را راه اندازی کرده اند. دبیر ستاد توسعه زیست فناوری اظهار داشت: در سال آینده نیز شاهد چهار داروی دیگر در دستور کار تولید این شتابدهنده هستیم.
قانعی گفت: در راه اندازی این شتابدهنده در راستای تامین ماده اولیه دارویی، اقدامی کردیم که حدود ۳۰۰ میلیون دلاری که از کشور برای واردات مواد اولیه خارج میشود، صرفه جویی شد. وی یادآور شد: مهمترین مزیت صرفه جویی در این زمینه این است که در جریان تحریم زمانی که در انتقال پول دچار مشکل میشویم، مهمترین موضوع ارزبری نیست بلکه لازم است تا امنیت کشور تامین شود و این موردی است که صنعت به دنبال آن نرفته بود؛ چرا که صنعت بیشتر تمایل داشت ماده اولیه را از کشورهایی چون هند و چین وارد کند و در کشور"فینیش پروداکت" (محصول نهایی) بزنند؛ چرا که توجیه داروهای شیمیایی (محصول نهایی) در واردات آن است.
قانعی افزود: ولی پایه گذاری این شتابدهنده باعث شد که ما در قرار دیگری تولید ۳۶ ماده اولیه دارویی دیگر را در دستور کار قرار دهیم و جلسات این برنامه در ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی در حال برگزاری است. تاکنون چهار مورد از ۳۶ ماده اولیه دارویی مورد تایید نهایی شده است. وی گفت: در زمینه تامین ۳۶ ماده اولیه برای همکاری و تامین سرمایه از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی مذاکراتی شده است. یکی از شتابدهندهها تولید سه ماده از ۳۶ ماده اولیه دارویی را قبول کرده است. با اجرای این برنامهها این مدل تولید مواد اولیه دارویی در کشور شکل گرفته و بالاخره تکلیف تولید این مواد در کشور روشن شده است.
قانعی با اشاره به دستاوردهای یکی دیگر از شتابدهندههای حوزه زیست فناوری و تولید دارو، اظهار داشت: عملیات اجرایی این شتابدهنده در اول مرداد ۱۳۹۸ آغاز شد و شاهد هستیم که در مدت یک سالی که از فعالیت آن گذشته است، علاوه بر آنکه زمینه اشتغال بسیار خوبی را برای فارغ التحصیلان فراهم کرده است، تولید مواد و داروهای زیستی را در دستور کار قرار داده و از این طریق مسیر جدیدی را در حوزه داروهای زیستی باز کرده است. وی ادامه داد: یکی از دستاوردهای این شتابدهنده تولید داروهای ضدمیکروبی هستند که از جنس آنتی بیوتیک نیستند و با توجه به مقاومت آنتی بیوتیکی که پیش آمده است، این داروهای جدید، کاملا به روز و جدید هستند که قابلیت صادراتی نیز دارند.
انعقاد قراداد صنعتی شدن واکسن کووید ۱۹
قانعی با اشاره به اینکه این شتابدهنده همچنین در این مراسم ضمن رونمایی از دستاوردهای دانش بنیان خود، قرارداد صنعتی شدن واکسن کووید-۱۹ را نیز منعقد خواهد کرد، گفت: این امر فرصت مناسبی است که پس از تولید دانش فنی، در یک واحد صنعتی، صنعتی سازی شوند. وی تاکید کرد: بر این اساس تکلیف صنعتی سازی دو تا از واکسنهایی که با حمایت معاونت علمی تولید شده، روشن شده است. صنعت در پشت این دو نوع واکسن است و امید قطعی داریم که این دو واکسن وارد بازار شود.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری افزود: تولید دو ماده واکسن کووید-۱۹ در کمترین زمان یعنی کمتر از یک سال صورت گرفته است، در این زمینه همت بسیار بالایی در بخش تولید دانش فنی وجود دارد. وی یادآور شد: علاوه بر این شتابدهنده ها، ما در کشور شتابدهندههای فعال دیگری در این حوزه داریم و امروز به صورت نمادین دستاوردهای شتابدهندهای که یک سال از فعالیت آن گذشته، عرضه شده است.
ارسال به دوستان