میکروبهای مسیر گوارشی ممکن است درمان کبد چرب را بهبود ببخشد
مصرف خوراکی میکروب گوارشی Faecalibacterium prausnitzii، موجب بهبود کبد چرب در موشها گردید. این رابطه توسط پژوهشگران آکادمی فنلاند و Jyväskylä با همکاری محققان دانشگاه Turku کشف شد. F. prausnitzii به عنوان یکی از شاخصهای مهم سیستم گوارشی سالم مطرح است.
مصرف خوراکی میکروب گوارشی Faecalibacterium prausnitzii، موجب بهبود کبد چرب در موشها گردید. این رابطه توسط پژوهشگران آکادمی فنلاند و Jyväskylä با همکاری محققان دانشگاه Turku کشف شد. F. prausnitzii به عنوان یکی از شاخصهای مهم سیستم گوارشی سالم مطرح است. پیش از این، اثر این باکتری در کاهش بیماریهای التهابی در موش گزارش شده بود، اما اثرات آن بر روی کبد مطالعه نشده بود.
با توجه به نقش محوری کبد در متابولیسم بدن، کبد چرب به عنوان یک مشکل مهم سلامتی مطرح است. تنها در فنلاند 1،000،000 نفر از جمعیت کشور و 90 درصد افراد چاق به این بیماری مبتلا هستند. انسان با میزان چربی بالای کبد، F.prausnitzii کمتری داشته و التهاب در بافت چربی زیر جلدی نیز وجود دارد. بنابراین محققان، تصمیم به مطالعه تاثیر تیمار خوراکی F.prausnitzii بر درمان محتوای چربی کبدی در موش با چربی بالا، به عنوان یک مدل برای کبد چرب، گرفتند. نتایج بسیار امیدوار کننده بود. در مقایسه با موشهای گروه کنترل با چربی بالا، موشهای تحت درمان با F.prausnitzii، میزان چربی کبدی، AST و ALT پایینتری داشته، و همچنین با افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب همراه بودند.
علاوه بر این، تجزیه و تحلیل lipidomic کبدی، کاهش گونههای مختلفی از تری گلیسرول، فسفولیپیدها و استرهای کلسترول را نشان داد. بیان adiponectin، که یکی از واسطههای مفید اصلی سوخت و ساز بدن است، در بافت چربی احشاء افزایش یافته بود. از طرفی مشاهده شد که موشهای تحت درمان با F.prausnitzii، چربی زیر پوستی بیشتری داشتند، که این چربی سالم بوده و التهاب کمتری را دارا بود. جالب توجه است، درمان با F.prausnitzii توده عضلانی را افزایش میدهد، که ممکن است با افزایش تنفس میتوکندری مرتبط باشد، این مسئلهای است که، قطعا باید بیشتر مورد مطالعه قرار گیرد.
یافتههای این تیم تحقیقاتی نشان میدهد که به طور آزمایشی، کبد چرب ممکن است با F.prausnitzii درمان شود. متاسفانه، باکتری درمانی هنوز برای اهداف درمانی در انسان پذیرفته نشده است. علاوه بر این، F.prausnitzii به شدت بی هوازی است و رشد دشواری دارد، به همین دلیل محققان از توان زنده مانده آن در بدن انسان مطمئن نیستند. بنابراین، در حال حاضر محققان به دنبال کشف راههای طبیعی جایگزین، مانند رژیمهای غذایی فراسودمند و یا استفاده از مواد پروبیوتیک برای افزایش فراوانی طبیعی این باکتری در ارگانیسم میزبان برای درمان کبد چرب هستند.
منبع: مجله ISME (آوریل 2017)
ارسال به دوستان