دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی:
تشکیل زنجیره تخصصی استفاده از مالچ زیست فناورانه ضروری است
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: برای بررسی بایدها و نبایدهای استفاده از مالچ های زیست فناورانه در کشور، تشکیل زنجیره تخصصی استفاده از مالچ زیست فناورانه ضروری است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: برای بررسی بایدها و نبایدهای استفاده از مالچ های زیست فناورانه در کشور، تشکیل زنجیره تخصصی استفاده از مالچ زیست فناورانه ضروری است.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نشست هماندیشی تخصصی بررسی قابلیت ها و چالش های استفاده از مالچ زیست فناورانه در کشور، بیان کرد: پیش از بررسی استفاده از مالچ های زیست فناورانه در کشور باید زنجیره تخصصی آن شکل بگیرد و تمام زوایا، معایب و محاسن استفاده از این مالچ ها در یک جمع خبره بررسی شود.
وی افزود: این نشست در واقع همان جمع خبره است که باید در خصوص چگونگی زنجیره تخصصی استفاده از مالچ های زیست فناورانه در کشور تصمیم گیری کرده و آینده این کار، نحوه تولید مالچ ها، تشکیل شرکت های دانش بنیان در این حوزه، مطالعه تجربیات دیگر کشورها در این زمینه، بررسی بازار خرید و فروش مالچ های تولیدی و اقناع دولت برای خرید محصولات تولیدی در این جلسه بررسی شود.
به گفته قانعی، در صورتی که هیچ کدام از این اهداف به صورت کامل بررسی نشود و بدون تکمیل زنجیره تخصصی آن وارد کار شویم، قطعا شکست خورده و دستاوردهای این کار مورد طمع دیگران قرار خواهد گرفت و جز هزینه بی نتیجه و از دست دادن متخصصان و نخبگان کشور به چیزی دست نخواهیم یافت.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از نکاتی که در این زمینه باید به آن توجه شود بررسی تکنولوژی های به روز دنیا و تحقیق در این زمینه که با وجود پیشرفت های تکنولوژیک دنیا آیا استفاده از مالچ های زیست فناورانه جایگاهی دارد یا این فناوری قدیمی و ناکارآمد خواهد بود.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، خواستار بررسی جنبه اقتصادی این کار نیز شد و گفت: باید در این نشست تمامی جنبه های اقتصادی این کار نیز مورد تحقیق قرار گیرد و توجیه اقتصادی تولید مالچ های زیست فناورانه در کشور ارائه شود تا معاون علمی و فناوری رییس جمهوری بتواند دولت را برای خرید مالچ های تولیدی اقناع کند.
قانعی اظهار کرد: باید مهم ترین نتیجه این نشست این باشد که به سوالات و ابهامات موجود در زمینه ضرورت تولید و استفاده از مالچ های زیست فناورانه در کشور با ضریب بالا پاسخ داده شده و به ستاد توسعه زیست فناوری ارائه شود تا حمایت های لازم از این کار صورت گیرد.
وی، با اشاره به اینکه یکی از مهم ترین اهداف ستاد توسعه زیست فناوری، کسب 3 درصد از بازار جهانی است، خاطرنشان کرد: باید در این جلسه طرح توجیهی نقش تولید مالچ های زیست فناورانهی در کسب 3 درصد بازار جهانی نیز ارائه شود و یک بازار رقابتی خوب در این زمینه شکل بگیرد به گونه ای که شرکت های دانش بنیان فعال در این زمینه توانمندی رقابت های بین المللی را نیز داشته باشند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با تشریح جایگاه ستاد به عنوان یه نهاد ستادی نه یک نهاد اجرایی، گفت: ستاد توسعه زیست فناوری نمی تواند وارد اقدامات اجرایی شود؛ اما می تواند در صورت دریافت طرح توجیه اقتصادی مالچ های زیست فناورانهی، حمایت از شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه و اقناع دولت برای خرید محصولات آنها را تضمین کند.
مالچ های موجود در بازار دوام کافی ندارد
در ادامه این نشست، حسینعلی بهرامی، دبیر ستاد آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در خصوص اقدامات ستاد در زمینه مقابله با کانون های ریزگرد با تمرکز بر استفاده از خاک پوش( مالچ )، گفت: ستاد با همکاری سازمان هواشناسی کشور، دانشگاه تهران و مطالعه پایان نامه های دانشجویی اقدام به شناسایی کانون های ریزگرد در کشور کرده است.
وی افزود: به کمک این مطالعات صورت گرفته، 6 کانون ریزگرد توسط سازمان هواشناسی کشور و 4 کانون توسط دانشگاه تهران شناسایی و اقدامات پیشگیرانه برای کنترل ریزگردها آغاز شد.
بهرامی، شبیه سازی طوفان های ریزگرد را یکی از راهکارهای مقابله با این معضل عنوان کرد و گفت: دستگاه پیشرفته شبیه سازی طوفان های ریزگرد طراحی و ساخته شده است که می توان گفت بر اساس تکنولوژی موجود در کشور جزء پیشرفته ترین دستگاه ها است.
دبیر ستاد آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی تصریح کرد: خواص عمومی که برای خاکپوش ها در نظر گرفته می شود شامل سازگاری با محیط زیست، تثبیت کامل و یکنواخت، انعطاف پذیری، نفوذپذیری، دوام در مقابل نور، رطوبت و حرارات، اقتصادی بودن، متکی بر دانش بومی مواد اولیه، سهولت در پاشش و سهولت در حمل و نقل می شود.
وی بیان کرد: نتیجه گیری اصلی در این زمینه این است که هنوز هیچ کدام از مالچ های تولیدی و موجود در بازار تمام ویژگی های مورد نظر را نداشته و هر کدام از مالچ های تولیدی نواقص و معایبی دارد که مهم ترین این معایب، بی دوام بودن آنها است.
بهرامی افزود: مالچ های مورد استفاده باید بین 2 تا 5 سال ماندگاری و دوام داشته باشند؛ ولی مالچ های موجود هیچ کدام این دوام را ندارند و باید در این زمینه اقدامات و تحقیقات موثرتری صورت گیرد.
وی در خصوص روش های کنترل فرسایش خاک در کشور، اظهار کرد: ایجاد موانع غیرزنده مثل دیوار و ایجاد موانع فیزیکی زنده مثل ایجاد پوشش گیاهی از روش ها کنترل فرسایش خاک است که در تحقیقات صورت گرفته به این نتیجه رسیده اند استفاده از موانع غیرزنده به تنهایی بدون ایجاد پوشش گیاهی محکوم به شکست است.
بروز پدیده ریزگردها پوشش گیاهی کشور را تخریب می کند
علی محمد لطیفی، رئیس کارگروه محیط زیست ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز با اشاره به اینکه موضوع ریزگردها یک معضل جدی در کشور است، گفت: این نشست برای بررسی استفاده از مالچ های زیست فناورانه برای مبارزه با ریزگردها برگزار شده و از 50 حوزه تخصصی و ذیربط در این نشست حضور دارند.
وی افزود: معضل ریزگردها مشکلات زیادی اعم از اختلال در فعالیت های اقتصادی، مشکلات جسمی و سلامتی، افزایش 25 درصدی مصرف آب، 10 تا 15 خسارات به محصولات کشاورزی و زوال منابع طبیعی و پوشش گیاهی ایجاد کرده است.
لطیفی، با اشاره به ماموریت کارگروه محیط زیست ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی در خصوص زیست پالایی هوا، بیان کرد: در این زمینه تحقیقات مختلفی صورت گرفته که یکی از این تحقیقات در خصوص بروز ریزگردها است و یکی از راهکارهای مقابله با این معضل، مالچ پاشی عنوان شده است.
وی خاطرنشان کرد: " استفاده از مالچ های زیست فناورانه آری یا نه؟ "مهم ترین موضوع نشست امروز است که امیدوار هستیم با دریافت نقطه نظرات و پیشنهادهای متخصصین در این حوزه بتوانیم به نتیجه قطعی در خصوص استفاده از مالچ های زیست فناورانه برسیم.
ارسال به دوستان