شناسایی ترکیبی ارزشمند و کمیاب در برگ گیاهان

محققان آزمایشگاه ساین‏بوری در دانشگاه کمبریج موفق به شناسایی ترکیب واتریت معدنی، فرمی از کربنات کلسیم در روی برگ تعداد زیادی از گیاهان آلپ موجود در باغ گیاه‌شناسی این دانشگاه شدند. این ترکیب معدنی به‌ندرت بر روی زمینیافت می‌شود.

محققان آزمایشگاه ساین‏بوری در دانشگاه کمبریج موفق به شناسایی ترکیب واتریت معدنی، فرمی از کربنات کلسیم در روی برگ تعداد زیادی از گیاهان آلپ موجود در باغ گیاه‌شناسی این دانشگاه شدند. این ترکیب معدنی به‌ندرت بر روی زمینیافت می‌شود. از منابع موجود برای کریستال‏های واتریت می‌توان به تخم‏ پرندگان، گوش داخلی ماهی قزل‏آلا، شهاب‏سنگ‏ها و برخی صخره‏ها اشاره کرد. با این اوصاف این اولین بار است که این‏چنین ترکیب کمیاب و ناپایداری در مقدار زیاد بر روی گیاهانیافت می‌شود.

ازکاربردهای این ترکیب می‌توان به استفاده از آن در مطالعات دارورسانی (drug delivery) اشاره کرد. از جمله ویژگی‏های واترتیت که باعث جلب‌توجه بسیاری از دانشمندان در این زمینه شده است، ظرفیت بارگذاری بالا، جذب بالا توسط سلول‏ها و خواصّ حلّالیت آن که باعث کارایی بالا در تحویل هدفمند دارو به سلول مدنظر می‏شود هستند. برای مثال استفاده از نانوذرات واترتیت برای داروهای ضدسرطانی باعث کاهش اثرات جانبی این دارو شده است. از دیگر موارد استفاده بالقوه این ترکیب، بهبود سیمان مورداستفاده در جراحی ارتوپدی و همچنین برای بهبود کیفیت کاغذ در صنعت پرینت رنگی است.

دکتروایتمنیکی از محققان در این زمینه می‏گوید: «ترکیب واتریت اغلب در اشیای سیاره‏ای و خارج از زمین همچون شهاب‏سنگ‏ها یافت می‏شود. به‌علاوه، این ترکیب برخلاف دیگر فرم‏های کلسیم، مانند کلسیت در جو مرطوب زمین پایدار نیست. از این رو، کشف آن بر روی برگ‌هاییک گیاه و آن هم به‌اندازه قابل‌توجه، ارزش این تحقیق را دو چندان کرده است».

این تحقیق با همکاری دانشگاه کمریج و آزمایشگاه ساین‌بوری که مسئول هدایت قسمت میکروسکوپی این تحقیق بودند صورت گرفت. به گفته دکتر وایتمن، در این تحقیق از نوع خاصی از میکروسکوپ الکترونی به‌نامcryo-scanning electron microscope استفاده شده است که به محققان این امکان را می‏دهد تا نمونه هدف را با فریز کردن، و بدون ایجاد هر گونه تغییری و با جزییات بالا مطالعه کنند.

امّاسوالی که مطرح می‏شود این است که چرا این گیاهان ترکیبات این‏چنینی را تولید می‏کنند؟! محققان گیاه‌شناسی دانشگاه کمبریج در تلاش برای پاسخ مطمئن به این سوال هستند. امّا در کل به نظر می‏رسد گمان بر این است که این ترکیب ممکن است در دیگر گیاهان نیز موجود باشد امّا به دلیل ناپایدار بودن، زمانی که در معرض باد و باران قرار می‏گیرند به کلسیت تبدیل می‏شوند. به همین دلیل برخی از گیاهان هر دو فرم کلسیمیعنی کلسیت و واتریت را دارند. با این وجود، بسیاری از این گیاهان آلپی در معرض انقراض و نابودی هستند و نیاز هست مطالعاتی در خصوص نگهداری و حفظ این نوع گیاهان که حاوی ترکیبات ارزشمندی هستند، انجام گیرد.این خبر در تاریخ  در وبسایت دانشگاه کمبریج  منتشر شده است.

منبع: مجله الکترونیکی زیست فن

 

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/ZnPg