رقابت شکننده شرکتهای تولیدکننده دارویی با نمونههای وارداتی
دکتر سیروس زینلی با اشاره به چالشهای شرکتهای زیست فناوری، با تاکید بر اینکه امروزه نه تنها به بسیاری از فناوریهای حوزه سلامت دست یافتیم، بلکه بسیاری از بیماران سایرکشورها به ایران برای ارائه خدمات سلامت سفر میکنند، افزود: در صورتی که از این دستاوردها حمایت نشود، بسیاری از بیماران ایرانی به خارج از کشور سفر خواهند کرد
رییس انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه بر اساس گفته مسوولان در حال حاضر داروی فاکتور ۸ به دلیل واردات بی رویه بدون استفاده مانده و در انبار انباشته شده است، گفت: داروی ایرانی "آریوتر" مشابه داروی "هرسپتین" است. این دارو برای درمان سرطان سینه استفاده میشود ولی تولید کننده داخلی با رقیب وارداتی دست و پنجه نرم میکند.
دکتر سیروس زینلی با اشاره به چالشهای شرکتهای زیست فناوری، با تاکید بر اینکه امروزه نه تنها به بسیاری از فناوریهای حوزه سلامت دست یافتیم، بلکه بسیاری از بیماران سایرکشورها به ایران برای ارائه خدمات سلامت سفر میکنند، افزود: در صورتی که از این دستاوردها حمایت نشود، بسیاری از بیماران ایرانی به خارج از کشور سفر خواهند کرد
وی با اشاره به حمایت سایر کشورها از تولید داخلی داروهای بیوتکنولوژی، اظهار کرد: به عنوان مثال شرکت آمریکایی نوارتیس دارویی را برای درمان بیماری SLA تولید کرد و از اواخر خرداد ماه سال 98 این دارو با مجوز سازمان غذای آمریکا وارد بازار شد.
زینلی، هزینه این دارو را ۲.۱ میلیون دلار ذکر کرد و یادآور شد: این قبیل داروها از جمله داروهای بایوتک هستند و اگر ما به دنبال تولید این نوع داروها نرویم، بازارها را از دست خواهیم داد.
رییس انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران، "بستن راه ورود داروهای جدید به فهرست دارویی کشور را از جمله چالشهای شرکتهای دارویی ذکر کرد و یادآور شد: عدم اجاره ورود داروهای جدید تولید داخل به فهرست دارویی کشور منجر به عقب نگه داشتن صنعت تولید در کشور و تولید داروهای جدید منوط به واردات شده است.
وی این رویکرد را موجب جلوگیری از تولید داروی جدید و عدم امکان صادرات به سایر کشورها حتی در صورتی که در داخل مصرف نداشته باشد، دانست و اظهار کرد: این در حالی است که داروهای جدید حاصل تحقیقات محققان کشور است و به سادگی قادر به وارد شدن به عرصه تولید نیستند.
زینلی به اقدام دولت هند در این زمینه اشاره کرد و گفت: در هند داروی "هرسپتین" تولید و قیمت آن ۳۰ درصد کمتر از نمونه آمریکایی اعلام شد، ولی دولت آمریکا اعلام کرد اگر هند قصد صادرات این دارو را داشته باشد، این کشور را تحت تحریم قرار خواهد داد. این رویکرد آمریکا نشان میدهد که کشورها از تولید داروهای بیوتکنولوژی خود حمایت میکنند.
بلایی که واردات به سر داروهای بیوتک داخلی آورد
وی با تاکید بر اینکه واردات داروها ادامه دارد و حتی در برخی موارد افزایش نشان میدهد، اضافه کرد: متاسفانه واردات با سرعت و به قیمت نابودی تولید داخل ادامه دارد. داروی AFLIBERCEPT (افلیبرسپت) که برای درمان بیماری چشمی استفاده میشود، مشابه تولید داخل دارد؛ ولی در سال گذشته ۴۳ میلیارد تومان واردات داشتهایم.
رییس انجمن بیوتکنولوژی، داروی فاکتور ۸ را از دیگر داروهای تولیدی داخل دانست که میتوانست نیاز کل کشور را تامین کند و یادآور شد: تا قبل از تولید این دارو بیماران مبتلا به هموفیلی از کمبود این دارو معترض بودند، ولی در حال حاضر به دلیل واردات بیرویه، این دارو بلا استفاده شده است، به گونهای که به گفته یکی از مسوولان وزارت بهداشت در فرآیند تولید محصول دارویی فاکتور ۸ برخی مشکلات وجود دارد که منجر به انباشت آن در انبارها است.
وی ادامه داد: این مقام مسوول همچنین تاکید کرد که باید در خصوص واردات بیرویه این محصول که در داخل تولید میشود، بررسی صورت گیرد تا تولید کنندگان داخلی ضرر نکنند.
زینلی با بیان اینکه بخش اعظمی از بازار داروی فاکتور ۸ را نمونه آمریکایی در اختیار دارد، خاطر نشان کرد: نمونه دیگر آن داروی ایرانی "آریوتر" مشابه داروی "هرسپتین" است. این دارو برای درمان سرطان سینه استفاده میشود، ولی تولید کننده داخلی با رقیب وارداتی دست و پنجه نرم میکند.
به گفته وی، وارد کننده این دارو با ارز ۴۲۰۰ تومانی و تولیدکننده داخلی با ۴ برابر هزینه این دارو را تولید میکند.
وی با تاکید بر اینکه باید یادمان باشد، تولیدکننده، وارد کننده خوبی نیست، ادامه داد: در بهترین شرایط تولید کننده دارو میتواند ۶۰ درصد قیمت برند را دریافت کند؛ ولی باید با وارد کنندهای رقابت کند که ارز ۴۲۰۰ تومانی حتی برای جعبه و چاپ روی کارتن داروها را دریافت میکند.
مطالباتی که دولت به شرکتهای تولیدکننده پرداخت نکرد
رییس انجمن بیوتکنولوژی عدم دریافت مطالبات از دولت و شرکتهای پخش را از دیگر چالشهای شرکتهای تولیدکننده داروهای بیوتکنولوژی نام برد و گفت: عدم پرداخت به موقع مطالبات از دیگر چالشهای تولیدکنندگان داخلی است. دولت در گذشته به جای پول نقد بخشی را اوراق میداد؛ در حال حاضر حتی این اوراق داده نمیشود، ولی واردکننده از همه امتیازات برخوردار است.
وی با اشاره به برخی گفتهها در زمینه میزان واردات دارو به کشور، خاطر نشان کرد: برخیها اعلام کردند که ۵ درصد از بازار به واردات دارو اختصاص دارد، این میزان تا ۷۵ درصد هم مشاهده شده است.
زینلی به اقدام یکی از شرکتهای دارویی اشاره کرد و یادآور شد: یکی از شرکتهای تولیدکننده دارو، شرکتی در سوئیس تاسیس کرده و از این طریق اقدام به واردات دارو کرده و از آنجایی که این شرکت سوئیس در ایران نیز شرکتی تاسیس کرده، به دلیل سرمایهگذاری خارجی معاف از گمرک و عوارض شده است.
ارسال به دوستان