آب از مسائل اولویتدار کشور است
علیمحمد لطیفی در بازدید از پکیج تصفیه فاضلاب زیستتوده گرانولی دانشگاه زنجان با اشاره به ظرفیتهای عملی کشور، اظهار کرد: مسائلی که در کشور با آنها مواجه هستیم، در مقابل ظرفیتهای علمی، انگشتشمار است ولی بسیاری از مسائل حل نشده نیز داریم و این حاکی از آن است که ما در زمینههای مختلف کماکان مشکل داریم.
علیمحمد لطیفی در بازدید از پکیج تصفیه فاضلاب زیستتوده گرانولی دانشگاه زنجان با اشاره به ظرفیتهای عملی کشور، اظهار کرد: مسائلی که در کشور با آنها مواجه هستیم، در مقابل ظرفیتهای علمی، انگشتشمار است ولی بسیاری از مسائل حل نشده نیز داریم و این حاکی از آن است که ما در زمینههای مختلف کماکان مشکل داریم.
وی افزود: در سطح کشور صدها دانشگاه، چند هزار مرکز تحقیقاتی و حدود ۸۵ هزار نفر اعضای هیئت علمی داریم، به همین خاطر باید از این توانمندیها و ظرفیتها به نحو احسن استفاده شود.
این مسئول در ادامه تصریح کرد: سالانه هزاران پژوهش در کشور انجام شده و پایاننامه نیز در همین راستا تدوین میشود، از این رو باید ببینیم ظرفیتهای عملی موجود در هر استان چقدر توانسته به حل مسائل در هر استان کمک کند.
لطیفی با تاکید بر لزوم تبیین مسائل کشور برای جامعه دانشگاهی و نخبگان، یادآور شد: اگر هر دانشگاه و مرکز علمی را مامور کنیم که فقط روی یکی از مسائل کشور کار کند، اتفاقات بزرگی در سطح ملی رخ خواهد داد.
وی با بیان اینکه حل مسائل کشور باید به ماموریت مراکز دانشگاهی تبدیل شود، ادامه داد: هر مشکلی قطع یقین راهکارهای علمی دارد و باید به ظرفیتهای علمی کشور اعتماد کنیم و در مقابل نیز جامعه علمی هم باید برای حل این مسائل تلاش کنند.
رئیس کارگروه محیطزیست ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری با اشاره به اینکه آب یکی از مسائل اولویتدار کشور است، عنوان کرد: فاضلاب هم تهدید است و هم میتواند با بازچرخش آب به فرصت تبدیل شود که نمونه موفق مدیریت آن، راهاندازی پکیج تصفیه فاضلاب زیستتوده گرانولی دانشگاه زنجان است.
این مسئول خاطرنشان کرد: در معاونت علمی ریاستجمهوری، سعی بر این است که حرکتها به صورت مسئلهمحور باشد که در این راستا مسائل اولویتدار حوزه زیستمحیطی کشور شناسایی و به جامعه علمی و نخبگان ارائه شد.
رئیس دانشگاه زنجان نیز در ادامه این برنامه با بیان اینکه ایران جزو کشورهای کمآب دنیا است، گفت: این بدان معنی است که مجبور هستیم در خصوص بازیابی آب و مدیریت پسابها برنامه و طرح جدی و اساسی داشته باشیم.
جلال بازرگان افزود: پکیج راهاندازی شده تصفیه فاضلاب زیستتوده گرانولی در دانشگاه زنجان، مزایای مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به استفاده از خروجی آن برای آبیاری فضای سبز و باغات اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: برای مدیریت فاضلاب خانگی و شهری نیز میتوان از این تکنولوژی پیشرفته بهره گرفت.
همزمان با نصب و راهاندازی پکیج تصفیه فاضلاب زیست توده گرانولی دانشگاه زنجان و با حضور دکتر لطیفی رییس کارگروه محیط زیست ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری، خانم دکتر شایق دبیر کارگروه محیط زیست ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری، دکتر منتظمی مدیرکل دفتر حفاظت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست کشور، دکتر محمدرضایی مدیر کل پدافند غیرعامل استانداری کردستان، مهندس داناییفر مدیر کل اداره کشاورزی و منابع طبیعی سازمان پدافند غیرعامل، دکتر پرستاری معاون عملیات معاونت سلامت سازمان پدافند غیر عامل، دکتر ابراهیمی مبدع این طرح و جمعی از مسئولین استانی از محل این پکیج بازدید بعمل آمد و توضیحات روش کار و پرسش و پاسخ و مذاکرات در خصوص توسعه همکاریهای فی مابین در مرکز همایش های بین المللی غدیر دانشگاه صورت گرفت، تا برای استفاده در سراسر کشور معرفی گردد.
یکی از مهمترین مشکلات سیستم های تصفیه فاضلاب شهری و صنعتی متداول کنونی نیاز به مساحت زیاد برای تصفیه و ته نشینی لجن لخته ای و نیز میزان زیاد لجن مازاد تولیدی می باشد. علاوه بر این یک سیستم تصفیه فاضلاب کامل بایستی دارای فرآیندهای مختلف تصفیه شامل حذف مواد آلی، نیتریفیکاسیون و دینیتریفیکاسیون و حذف بیولوژیکی فسفر باشد که در حوضچه های مختلف صورت می گیرد. در نتیجه یک سیستم کامل نیازمند سیرکولاسیون جریان زیاد مایع، زمان ماند بالا و در نتیجه حجم بالای راکتور می باشد.
برای غلبه بر مشکل فرآیندهای متداول تصفیه فاضلاب می توان شرایطی را ایجاد کرد که لجن بصورت متراکم و با قدرت ته نشینی بالا توسعه یابد که اجازه رشد زیست توده (لجن) با دانسیته بالا و غلظت های بالای توده میکروبی در راکتور را می دهد. بدلیل گرادیان نفوذ ترکیبات مختلف در زیست توده های متراکم توسعه یافته و وجود توده های میکروبی مختلف، فرآیندهای مختلف تصفیه در یک راکتور امکان پذیر خواهد بود و در نتیجه حذف همزمان آلاینده های آلی، نیتروژن و فسفر را در یک راکتور امکان پذیر می نماید.
سرعت ته نشینی بالای زیست توده های متراکم باعث عدم نیاز به وجود تانک ته نشینی در سیستم های تصفیه نوین شده و فضای مورد نیاز برای تصفیه فاضلاب حدود 75 درصد کاهش می یابد. در ضمن بدلیل سادگی فرایند
هزینه احداث واحد های تصفیه فاضلاب و همچنین هزینه های مصرف انرژی و بهره برداری بیش از 50 درصد کاهش می یابد.
از مزیتهای این روش میتوان به حذف همزمان مواد آلی، نیتروژن و فسفرتنها در یک راکتور اشاره نمود. با حذف مواد آلی، نیتروژن و فسفر فاضلاب های شهری و صنعتی از یک تهدید به فرصت تبدیل شده و به راحتی قابل باز چرخانی بوده و می تواند برای آبیاری و یا استفاده در واحد های مختلف صنایع مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از این روش نوین دیگر نیازی به تانک های ته نشینی اولیه و ثانویه و تجهیزات مکانیکی متحرک و یا مدور نبوده و فاضلاب در زمان سیکل های سه ساعته تصفیه می شود.
ارسال به دوستان