نخستین رقم زیره سبز با به‌نژادی مولکولی در کشور تولید شد

محققان زیست فناوری کشاورزی موفق به تولید نخستین رقم زیره سبز با به‌نژادی مولکولی در کشور و معرفی ژنوتیپ های برتر گلرنگ متحمل به خشکی با تولید روغن بالا شدند.

رئیس پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: زیره سبز به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی اهلی کشور شناخته شده که علاوه بر ارزش اقتصادی در اشتغالزایی جوانان در مناطق کشت نقش قابل توجهی دارد. از آنجا که این گیاه یکی از گیاهان دارویی با ارزش و سازگار به مناطق خشک است و با توجه به بحران خشکسالی‌های اخیر در کشور، تولید و کشت رقم اصلاح شده آن برای تحمل خشکی می‌تواند یک روش اقتصادی و مفید جهت تولید این گیاه باشد.وی تصریح کرد: محققان پژوهشکده با مطالعه ۱۰ ساله در اصلاح زیره سبز برای تحمل بیشتر به خشکی موفق به تولید رقم اصلاح شده با تحمل بالا به خشکی و عملکرد بالا شده‌اند.

استاد ژنتیک و اصلاح نباتات دانشگاه شهید باهنر کرمان از تولید رقم اصلاح شده گلرنگ با بهره‌گیری از به‌نژادی مولکولی در پژوهشکده تولیدات گیاهی خبر داد و گفت: گلرنگ با توجه به تحمل نسبی بالا به تنش‌های غیر زیستی از قبیل شوری و خشکی به عنوان یک گیاه روغنی مهم برای نواحی خشک و نیمه خشک مورد توجه بسیار است. این گیاه، بومی ایران بوده و دامنه تنوع ژنتیکی وسیعی در ایران دارد.

مدیر قطب علمی به نژادی گیاهان متحمل به کم آبی و شوری با بیان اینکه روغن گلرنگ به دلیل میزان بالای لینولئیک اسید (در حدود ۷۰ درصد) از روغن‌های خوراکی با کیفیت بالا به شمار می‌رود، اظهار داشت: با توجه به بحران آب در کشور و ضرورت معرفی ارقام گیاهی مقاوم به کم آبی و دارای عملکرد مناسب جهت بهره‌وری بیشتر آب، محققان پژوهشکده نسبت به معرفی ژنوتیپ‌های برتر گلرنگ متحمل به تنش خشکی با عملکرد بالای روغن اقدام کردند. استفاده از رقم معرفی شده به صرفه جویی‌ای معادل ۸۰۰ مترمکعب آب در هکتار منجر می‌شود.

رئیس پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی دانشگاه شهید باهنر در معرفی این پژوهشکده گفت: با توجه به اهمیت تولیدات گیاهی کرمان و رتبه اول استان در صادرات غیرنفتی و جایگاه ویژه در تولید برخی محصولات گیاهی از جمله خرما، پسته، گردو، مرکبات، صیفی‌جات و جالیز، غلات، گیاهان علوفه‌ای، صنعتی و دارویی در سال ۱۳۶۹ انستیتو تحقیقاتی خرما در دانشگاه شهید باهنر کرمان شکل گرفت و ایستگاه تحقیقاتی خرما در بم استقرار یافت. در ادامه در سال ۷۳ پژوهشکده باغبانی با سه گروه گیاهان دارویی، خرما و مرکبات ایجاد شد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت این پژوهشکده در جنوب شرق ایران و مأموریت آن در خصوص تولید گیاهان مقاوم به کم آبی در جنوب شرق ایران، در سال ۸۸ هیأت دولت با تبدیل این پژوهشکده از نوع دو به نوع یک موافقت کرد. با توجه به لزوم انجام تحقیقات در زمینه‌های مختلف تولیدات گیاهی در سال ۹۵ پژوهشکده باغبانی به پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی با چهار گروه به نژادی، تکثیر و زیست فناوری گیاهی – فیزیولوژی، تنش‌های گیاهی – گیاهان دارویی و فرآوری گیاهی تغییر نام داد و هم اکنون به عنوان پژوهشکده‌ای عرضه محور در حوزه تولیدات گیاهی یکی از موفق‌ترین پژوهشکده‌های کشاورزی در کشور است.

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZZUq